Návštěva solné jeskyně (24. 2. 2018)

V jeden únorový dne jsme strávili 45 minut v solné jeskyni v Kyjově. Klid, relaxační hudba, solí nasycený vzduch. Všechno prima, jen kabáty a bundy jsme neodložili – pro úplnou pohodu nám málo zatopili.

Co je solná jeskyně?

Je jednou z metod ve využití síly soli z Mrtvého moře, s výrazně preventivními, léčebnými, regeneračními a relaxačními účinky. Jeskyně je místnost vyložená z mořskou solí, kde jsou zabudována tlumená světla, je slyšet tichá relaxační hudba a zvuk bublajícího potůčku.

Jak funguje solná jeskyně?

Vdechování mikroelementů, obsahujících minerály a stopové prvky, které jsou nezbytné pro správnou činnost lidského organismu, vydá údajně jako za dva až tři dny strávené u moře. Minerály a stopové prvky obsažené v soli – jód, hořčík, brom, sodík, vápník, železo, selen – jsou podobné jako v krevním oběhu člověka. Solná jeskyně díky svému mikroklimatu příznivě působí na řadu onemocnění. Panuje zde mikroklima, které je charakteristické bakteriologickou čistotou vzduchu. Vzduch v solné jeskyni je nasycen částicemi minerálů a stopových prvků. Jejich postupné uvolňování má velmi kladný vliv na psychiku a celkovou kondici dětí i dospělých.

(Irena K.)


Roska Kyjov v solné jeskyni
(Ing. Jana Motyčková)

V jednu únorovou neděli,
Kyjovské ROSKAŘKY se se solí stmelily.
Setkaly se v Kyjově, a sestava byla HUSTÁ!
Bylo to oproti sklárnám. Rázem bylo „málo místa“.

Poležení v chladné solné kobce
ochladilo zadek nejedné „robce“.
A i když se jim dýchací cesty uvolnily,
jiné SILNÉ účinky je ovlivnily.

Zpívat mohly i árie,
nafukovat balónků moc.
Tělo však nedalo jim pokoje,
pro něj to byl teplotní ŠOK.

Závěr je pro nás jediný:
„ Když sůl, tak jen v teple:“